HOEDERS VOOR  HERSDERS

                                                 ( 50 na Chr.- tot heden)

 De kudde beschermen tegen roofdieren en dieven, was en is nog steeds de opgave van de Herdershond.                                                                         (1950 jaar geleden) was de Hoeder groot en sterk, om de strijd tegen wolf en beer te kunnen opnemen en om de wolf te bevechten en wanneer nodig te achtervolgen en de buit af te jagen.

 

 

Daar waar de Herder alleen geen toezicht meer kon houden op de grote kudde heeft de Herdershond zich ontwikkeld en gespecialiseerd tot zo´n 1000 jaar geleden. De wolf die in Engeland langzamerhand uitstierf kwam mede doordat King Edward een hoge premie uitloofde voor dode exemplaren. De Herdershond die van zijn taak was beroofd zal vanaf deze tijd verder dienst doen als veedrijvershond, die ook wel de toepasselijk naam "Slagershond" kreeg. Zijn nieuwe taak bestond n.l uit het drijven van schapen, maar ook runderen, paarden en zelfs ganzen en kalkoenen, samen met de veehandelaren, die naar de grote steden trokken, om uiteindelijk naar markten en slachthuizen te gaan.

 

Dit waren zeer grote kudden ook waren de Hoeders nodig om samen met de legers over het land te trekken, waar de grote kudden als proviand diende, ook zonder toezicht van de baas was hij bekwaam, sterk en standvastig en bezat een groot doorzettingsvermogen om het tegenstribbelende en koppige vee die de kudde wilde verlaten, snel en op grote afstand vooruit te drijven, zonder dat er onnodig lammeren verloren zouden gaan.

 

De veedrijvershonden ook wel "Drover´s Dogs" genoemd, zijn ook nu nog steeds onmisbaar voor de veefokker, om het vee vanuit de stallen op de weiden te brengen en weer terug te drijven.

 

Tegenwoordig zijn het de kleine Hoeders zoals de Bearded en Bordercollie, die gebruikt worden om de schapen op de heide te laten grazen en aan het eind van de middag weer terug te drijven tot in de schaapskooi, de samenwerking van Herder en Hoeder is een mooi moment om eens mee te beleven bijvoorbeeld op de Veluwe, waar men op dit moment met Borders werkt, hier wordt de Hoeder met fluit en handsignaal ondersteunt. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.