BEARDIE´S BADTIJD

Hoe vaak en wanneer de beardie in bad moet, is afhankelijk van de situatie.Wanneer de hond niet meer zo fris ruikt, door bijv verkleefde etensresten, braaksel, na diarree, of als hij zich ergens doorheen heeft gewenteld, maar ook voorafgaand aan een hondententoonstelling.
De lange vacht van de beardie die minimaal een maal per week grondig wordt geborsteld, zal er gezond en glanzend uit zien en heeft zeker geen onaangename geur.
Na een strandwandeling hoeft de beardie ook niet per sé in bad, het zout heeft een reinigende werking en het zand heeft een slijpende werking en zorgt zo voor mooie heldere witte poten, na het drogen is een grondige borstelbeurt voldoende. Het drinken van zeewater kan leiden tot diarree.
Er zijn ook handige beardieoverals te koop, dit voorkomt dat de vacht vol raakt met takjes doornen, distelbollen etc, zodat je bij huiskomst minder werk hebt.

Voordat de beardie in bad gaat, moet hij eerst grondig geborsteld zijn, zodat deze vrij is van klitten, takjes, blaadjes (en eventuele teken.) Een wat moe geworden beardie bijv na een wandeling, is een goed moment, zorg dat hij geen volle maag heeft. Wanneer er voldoende ruimte is, in bijv bijkeuken o.i.d , kun je overwegen een hondenbad aan te schaffen of te bouwen op voldoende stahoogte, zodat je met een rechte rug staat. Zorg dat alles klaar staat voor de wasbeurt: Een badmat tegen het uitglijden Voldoende handdoeken Shampoo en conditioner met een lage pH-waarde.
Verdun de shampoo met warm water in een kan. De vacht door en door nat maken met warm water, terwijl je de kop naar achteren houd, giet je de verdunde shampoo van kop naar staart. We beginnen met het wassen van de kop, oren, nek, hals en snoet, vervolgens de rug, flanken, poten en staart. Vervolgens spoel je de vacht rijkelijk uit met warm water, van voor naar achter en van boven naar beneden. Nu wordt de beardie (op dezelfde wijze) voor de tweede maal met shampoo gewassen, je merkt nu, dat het meer schuimt, nu kun je vacht en vel goed masseren. Spoel nu de vacht weer grondig uit met overvloedig water. Nu kun je conditioner goed over de vacht verdelen, en laten inwerken (een a twee min is voldoende) nu spoel je tot het water helder is.
Knijp met je handen het overtollige water uit de haren, droog zorgvuldig je beardie met voldoende handdoeken, (niet wrijven i.v.m klitvorming). Tip: Wikkel zijn kop na elke spoelbeurt in een handdoek, je beardie is dan wat rustiger en het voorkomt een waterballet over de rand.

Hierna kun je de vacht al borstelend föhnen, ik geef de voorkeur aan natuurlijk drogen, het is beter kambaar en beter voor het haar zonder föhn. s´Zomers kan je de beardie buiten laten drogen/rennen, mits het warm genoeg is en er geen koude wind (tocht) staat. s´Winters kan de beardie binnen verder drogen op een badlaken, na circa twee uur is de vacht droog genoeg om te borstelen.

Ogen: De binnenste ooghoeken wordt gereinigd met een dot watten gedrenkt in afgekoeld gekookt water.
De oorschelp en het binnenoor wordt met watten en oorreiniger gedaan, vooraf wordt eventuele haar in het oor tussen duim en wijsvinger verwijderd.
Appelazijn is een antibacterieel middel en ook geschikt om de oren te reinigen.
Het gebit en tandvlees blijft gezond als dit ook wordt gepoetst met een zachte borstel en tandpasta voor honden. Als er zich toch nog tandsteen heeft gevormd, is dit goed te verwijderen met een tandsteenkrabbertje of je laat dit over aan de dierenarts.

Het gebruik van een trimtafel is een must have, ten eerste om rugklachten te voorkomen en je goed zicht hebt tijdens het werk. Naar de tentoonstelling is de combinatie met een bench heel handig.
Nadat gebit, oren, en ogen zijn gereinigd, worden indien nodig nagels en bijklauwtjes geknipt met een hondennageltang, let hierbij op dat je niet in het leven (rose) knipt. Ook het haar tussen de voetkussentjes mag weggeknipt worden, gebruik hiervoor een schaartje met ronde punten.
Voetzooltjes bij extreem weer:
Sneeuw en winterkou zorgen vaak voor problemen op velerlei gebied, wanneer er geen voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. Zo verdienen de voetzolen van onze viervoeters speciale aandacht. Natte poten zijn aanleiding tot zachte voetkussens, die snijden makkelijk in op een ruwe ondergrond als gravel of ijzige sneeuwcondities. Vochtige condities verslechteren de binnenkant tussen de voetzooltjes, dit kan leiden tot een snee of scheur, wat zwelling tot gevolg kan hebben, vocht verslechtert verde genezing.
Sneeuwklompen ontstaan doordat vocht wat ontstaat door zweten, sneeuw aantrekt, speciaal het koude droge scherpe gekristaliseerd sneeuwtype, wat bij -12°c of kouder ontstaat. Doordat deze droge sneeuw weing vochtigheid bevat, blijft die makkelijk plakken aan de voetzolen, des te sneller de hond loopt, des te meer warmte er gegenereerd wordt, hoe meer warmte er ontstaat, hoe groter de kans op pootproblemen.
Droog houden: Dit kan door hondenpoten te beschermen met hondenbootie`s gemaakt van goed materiaal, zoals neopreen, polypropyleen of polarfleece met elastisch klittenband. Glycerine is een goedkoper middel, en wordt met een spuitflacon opgebracht om ijsklompen te voorkomen. Ook zijn er producten op de markt zoals bijv Koppertox deze stoot water af van de voetzolen. Een duurder product is bijv Happy Jack Pad Kote, wat de voetzool flexibel, droog en heel houd en de genezing van kloven versnelt.
Na de sneeuwpret worden de langharige pootjes in een emmertje warm water gespoeld, om de ijsklonten die zich door de sneeuw gevormd hebben op te lossen, met de schone droge (honden) handdoek worden de poten gedroogd.
Wordt er veel pekel gestrooid, kunnen de voetzooltjes worden verzorgd met vaseline.
Schoon en droog houden: Na de wandeling door regen of modder de poten afspoelen met niet te warm water, hierna goed afdrogen.



In de zomer kan het wegdek extreem heet worden, dat er brandwonden kunnen ontstaan of erger, test dit met je hand op het asfalt. Laat de hond liefst op het gras lopen.

Reactie plaatsen
Reacties